lördag 23 mars 2013

Riktig Bordeaux

Chez Vintresserad dricks en del Bordeaux. Det mesta av "god bruks-klass", emellanåt lite bättre viner (3-5e Cru) och enstaka gånger har vi dragit en dyrbar 2a Cru-kork och sitter där och njuter. Kvällens vin är faktiskt inte mer än 5e Cru, men ändå oerhört bra. Färgen är tät ända ut i kanten, doften är stor, öppen och tydlig - vi är så himla mitt-i-Haut-Medoc det bara går med mörka vinbär, tobak, stall, undervegetation och en redig skopa mineraler. Smaken är nästan ospottbart god med kassaskåpstät solbakad (2003 var ett varmt år) mörk frukt och lådvis med tobak och sekundäraromer. Det finns ett par (kantbollar) mycket små anmärkningar: den mörka kafferosten från faten är en aning för tydlig, och vinet kunde vara mer elegant. Nivån i flaskan sjunker oroväckande fort, vinet är faktiskt slut när maten är det (det brukar finnas en rejäl slurk att suga på efter maten och att blogga med). Maten är synnerligen vinvänlig lammfile, chevrekräm & potatis - som passar Riktig Bordeaux. Då är frågan vad vi har i glasen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Pontet Canet :-)

JW sa...

Hmm, 5e Cru i Haut-Médoc är inte så många. Jag drar till med Ch. Camensac?

Gunnar sa...

Ja men detta är ju lätt !
Det är ju självklart en Clerc-milon som du har i glaset !!??

Vintresserad sa...

Tack för goda gissningar! Jag borde ha läst på bättre - vinet är faktiskt 4e Cru - La Tour Carnet! Stark rekommendation hursomhelst. Slottet ligger i Saint Laurent på vägen mot Beychevelle (om jag förstått det hela rätt) - så att vinet faller i god smak här hemma är kanske inte så konstigt! MVH - Vintresserad (Peter)