torsdag 5 januari 2012

En tankeställare om "för billigt vin?"

Kvällens vin är premiär på (minst) två sätt; det är bla. första gången vi dricker vin gjort på druvan Refosco. Det hela börjar med ett mail från den gode Carlo med ämnet "En tankeställare". Det handlar om att många viner är för billiga och därmed seglar undrar radarn både på bloggare och många andra vinskribenter. Carlo erbjuder altså en gratis testflaska "no strings attached" - och det är ju alltid intressant. Vinet görs av Giorgio Zaglia, i Friulien: Riserva 2008 REFOSCO DAL PEDUNCOLO ROSSO DOC. Efter en snabb vända i karaffen häller vi och provar.

I glaset får vi en rätt tät, svart-röd färg och en häftig doft som domineras av svartpeppar, riktigt mörka bär och några surkörsbär. Smaken är till en början lite oborstad och A. tycker "sådär". Till maten smakar det (förstås) mycket bättre med bra tryck i syra och frukt, och balansen känns genast mycket bättre. Frukten och körsbären är sötare i smaken nu, och peppartonen finns kvar, även om det inte smakar Nord-Rhonsk Syrah-peppar. Längden är fullt godkänd och efter maten så tycker A. att det var ett gott och hederligt italienskt matvin, och hon vill ha ett glas till - ett betyg så gott som något! Tror även att det kommer att smaka ännu bättre om ett eller ett par år. Det blir (minst) ett par flaskor till vid nästa beställning från Carlo.

Friuli-vännerna på Billigt Vin har förstås redan provat:
http://billigtvin.blogspot.com/2011/12/2006-zaglia-refosco-dal-peduncolo-rosso.html

PS. Finns då inget jämförbart på vårt gamla Systembolag? Jag kommer att tänka på två viner som finns, eller har funnits: 2007 Gratena Chianti - men den hade inte samma frukt; och Terredora Aglianico, men har inte provat den senare på ett tag...

PPS. Priset då? Carlo vill ha 73,50 DKK/SEK plus frakt. Synnerligen rimligt pris för en flaska gott "bruksvin".

PPPS. Ett annat italienskt bruksvin är 2010 Rosso di Montalcino, Quercecchio, också från Carlo (betald). Här tyckte vi inledningsvis att vinet inte var i balans och med en nästan TCA-liknande beska (dock ingen TCA i doften). Så vi korkade igen och provade igen ett par dagar senare. Då är det mycket bättre, och nu - på dag fyra smakar det riktigt bra med en rödlätt, tomatpure, traditionell Montalcino-frukt och riktigt skön näsa. Rekommenderas också, men kom ihåg att öppna flaskan minst en dag innan servering. DS

Inga kommentarer: