fredag 15 april 2011

2005 Rollan de By, Medoc

Jean Guyons skapelse Rollan de By med systerslotten/etiketterna Haut-Condissas och Tour Seran är relativt omskriven. Man startade i liten skala för bara 20 år sedan och det har sedan sedan växt betydligt till dagens över 85 ha. Jean gillar viner som går att dricka relativt unga, och har därför 60-70% Merlot. Frågan är då hur vinerna smakar? Vi fick ett rejält smakprov i höstas (tacknämligt ordnat av importören Bibendum och AuZone) och det gav mersmak. Ett antal flaskor inhandlades sedan och ikväll provar vi 2005an på hemmaplan till en okomplicerad fredagskyckling med lite champinjoner, gräddsås och fetaost. Fetaosten har en (ibland) lite skarp salt-syrlighet som inte är 100% vinvänlig, men det upplevs inte som ett problem alls ikväll. Vinet är som maten - mycket gott och inte alltför komplicerat. Vi får en fruktig doft med viss utveckling (snygg grön paprika och piptobak), en mjuk och fyllig rödfruktig smak med bra längd och viss komplexitet (choklad, kaffe, samma snygg grön paprika och lite tobak). Det smakar helt enkelt mycket bra, utan att ha riktigt samma elegans eller djup som några av förra helgens Bordeauxfest. Det ser lovande ut med fler Rollan de By i förråden!

Inga kommentarer: