tisdag 8 mars 2011

1999 Ch Mangot, Cuvée Quintessence

För en tid sedan beställdes lite blandade viner, mestadels Rhone- och Portviner men två flaskor av denna (för mig) helt okända St Emilion Grand Cru slank även med. Det är egendomens prestigevin gjort på 100% Merlot från gamla stockar och med en del modern teknik (låg avkastning, avstjälkning, sortering, grön skörd och 100% nya fat).

Vi drack i helgen och provar nu restslatten (oftast inte så kul när det gäller Bordeaux). 1999 är ett "lättare" år där de många viner (utom toppvinerna förstås) nu börjar närma sig slutet av mognadsplatån (eller tom börjat sin utförslöpa) och det är därför glädjande att se en tät och innehållsrik färg. Doften är stor och skön med fin kafferost och fudge från faten parat med svarta och röda vinbär, lite kola och mörk choklad. Tanninerna är helt utmognade och det spretar en aning, men på det hela taget en klart positiv överraskning i den lättgillade skolan. Vore kul att prova bättre årgångar som 2000 eller 2001.

Inga kommentarer: