söndag 18 oktober 2009

Franska Vindagen 17 oktober 2009

Vi har ordnat barnvakt och biljetter till det första passet som startar kl 12, inte helt optimal tidpunkt men det får passera. Anländer till Grand Hotel efter en lite regnig promenad, men Spegelsalen lyser upp den gråmulna oktoberdagen. Ganska mycket folk, men inte helt packat (som sannolikt senare pass kommer att vara). Vi börjar hos Vinovativa med Champagne från Franck Bonville, deras NV GC Selection brukar vara ett säkert kort och det stämmer bra idag; fin äpplig frukt, rejäl syra och mineralitet. Rosen är inte lika spännande. Sedan J. Lassales Cuvee Preferance NV, ett klart bredare, rundare och mer utvecklat vin. Men jag föredrar nog ändå Franck Bonvilles härliga mineraldrivna syra. Sedan några röda från Xavier
CdR 2006 – helt OK, men inte så spännande. Cuvee Vaticans CdR 2007 är intressantare tycker vi.
Ch9P 2007 är klart numret större med rätt bra och komplex frukt. Lite eldig och alkoholhetta.

JL Thunevin fick bara med ”Bad Boy 2006” i år, hans blend på Merlot från gamla stockar och en dos nya fat. Inspirerad av en recension signerad Robert Parker har Jean-Luc Thunevin skapat Bad Boy. ”Smakar som en bra Saint Emilion Grand Cru” enligt importören, och faktiskt ligger det något i det, klart bättre än förväntat.

Över till Domaine Courbis hyllade ”Cornas Champelrose” nu i årgång 2006. Vi brukar gilla Cornas, och vinet är inte så dumt, men fortfarande väl ungt och ganska knutet. Vi ska nog prova våra 2004 och 2005 ordentligt innan vi köper 2006.

Haugen-gruppen
Här börjar vi med tre Champagner från Raoul Collet, ett stort kooperativ i Ay. Carte Noire är instegsvinet, lite ovanligt med 60% Pinot Menuier, 30% Pinot Noir och 10% Chardonnay. Fullt drickbar baschampagne, men kanske inte så spännande. Grande Reserve NV är klart bättre, rikare och mer komplexitet (här med 50% Chardonnay), medan Extra Brut (non-dosage om vi uppfattade rätt) är lite väl hård för våra gommar.

Här provar vi även deras Sacha Lichine Le Coq Rouge 2007 från Languedoc och gjort på Syrah 40%, Cabernet Sauvignon 33%, Merlot 23% och lite Grenache. Den fina årgången lyser igenom med utmärkt frukt och bra balans för övrigt. Inget stort vin, men välgjort och hederligt för 82 kr i BS.

Ett kort stopp hos Domaine där vi provar nya årgången 2007 av Schoenenbourg Grand Cru Riesling, riktigt trevlig med bra frukt, fin syra och balans. Klart över förväntan för 149 kr. Även 2003 Château Vignelaure från Coteaux d’Áix-en-Provence, smakar bra. Vinet är ett av de mer kända från Provence och görs på en (ovanlig/ohelig) allians av Cabernet Sauvignon, Syrah och Grenache. Mörkröd färg, ganska stor doft med svarta vinbär och lite andra bär, bra kropp och fyllig smak med rätt bra balans. Kan nog utveckla en viss komplexitet.

Ännu ett kort stopp hos Fondberg som skänker klassiska Taittinger Brut Réserve men även deras Taittinger Nocturne med lite högre dosage än vanligt, 18. Lagrat fyra år innan degorgering. Det visar sig funka bra med fin fyllighet och balans. Bra matchampagne enligt importören. Klart godare än annan halvtorr/halvsöt champagne som vi provat. Vi smakar även Gerard Bertrands Tautavel 2007 (året i sydfrankrike ni vet). Vinet har desssutom fått många ”fynd-stämplar” och visst är vinet helt OK, men inget vi kommer att köpa lådor av.

Vidare till pålitliga Johan Lidby och årets Brocard-test. Vi börjar med 2008orna Bourgogne Jurassique och Bourgogne Kimmeridgien, vi föredrar med liten marginal Kimmeridgien som vi vet utvecklas väl med ett år eller två på rygg. Sedan 2008an av Domaine de la Boissonneuse som vi verkligen gillar; fin frukt, bra mineral och början till komplexitet. Vi brukar lagra 2-4 år (2005 är utmärkt att dricka nu) för lite mer avrundad syra och viss utveckling. Egendomen omfattar tio hektar mark i ett stycke i byn Préhy strax söder om själva Chablis. Den drivs av Julien Brocard som sedan år 2000 brukar marken biodynamiskt. Stockarna är planterade 1988 i en Kimmeridgien-haltig jordmån. Ett steg upp i hierarkin finner vi 2007 Chablis Premier Cru Beauroy, lite mer frukt och beska än Boissonneuse; men vi satsar nog hellre våra pengar på Boissonneuse och 2007 Chablis Premier Cru Montée de Tonnerre som vi gillar mest i årets genomgång med sin rika gula frukt uppbackad av klassisk stram Chablis-mineral och bra längd. Montée de Tonnerre är ett av de bästa, mest klassiska av Premier Cru-lägena med sin placering till höger om Grand Cru-bältet. Jordmånen är kalkhaltig och mineralig, vilket märks i vinet, gott! Vi avslutar med ett glas 2006 Gigondas CuvéeTradition från Domaine Santa Duc, vi gillade vinet förra året med sin fyllighet, mörka frukt och ändå viss kryddighet och begynnande utveckling. Det smakar bra även i år, men hamnar lite i skuggan av de många yppiga fruktdrivna och generösa 2007orna.

Giertz vinimport har många producenter med ekologisk profil i portföljen. Vi provar lite blandat och fastnar bla för 2005 Château la Grolet från Côte de Bourg en bit norrut på högra stranden i Bordeaux. Vinet är gjort på 70% merlot och 30% cabernet sauvignon och kostar 109 kr i BS. Inte dumt alls med lite svarta vinbär och en hygglig Bordeaux-karaktär. Sedan gillar vi 2006 Chambolle-Musigny från JC Boisset med fin kryddighet och röda Pinot-bär. Kostar dock 349 kr... Efter det fyra årgångar Moulin Touchais. 1991 gillar vi mest med både fräschör och viss utveckling. 1992 är lite annorlunda med mindre fräsch frukt men en viss ”funkiness” som vissa säkert uppskattar, vi föredrar dock 1995 och 1996 som vi upplever ganska lika med fräsch frukt och bra syrabalans och fin längd.

Dags för en kort paus med lite ostsmakprov, vatten och bröd. Sedan är vi sugna på lite fler vinsmakprov. Passet är bara två timmar och man hinner inte riktigt med allt man vill, tex missar vi Ward Wines i år. Avslutar istället med en ganska lång sejour hos genomtrevlige Gabriel på Bristly som dessutom har med sig Karine Diffonty från Cuvée du Vatican i Chateauneuf-du-Pape. Många har redan hyllat deras CdR 2007 och det med rätta tycker vi. 2007 Ch9P Tradition är rätt bra, men både 2006 och 2007 Reserve Sixtine klart bättre. Vi fortsätter med Barroches 2007 Terroir som är lite för mycket jordgubbssaft, medan 2007 Signature är finfin med mer struktur och kryddor. Bristly har även producenten Mas de Boislauzon som håller till i den norra utkanten av appellationen Chateauneuf-du-Pape. Vi provar 2007 Tradition som vi verkligen gillar, kanske dagens bästa vin alla kategorier med frukt, djup och balans. Sedan över till 2007 Cuvée du Quet som innehåller 35% Mourvedre och nog är ett lagringsprojekt med utmärkt potential. Gabriel vill gärna visa upp sitt nytillskott producenten La Pèira en Damaisèla från Terrassez du Larzac i Languedoc. Vi provar tre viner:
Les Obriers de la Pèira gjort på 65% Cinsault och 35% Carignan, det smakar bra, modernt och fin frukt. Sedan 2006 Las Flors; här är eken lite dominant idag men det finns stor potential i den underliggande frukten. Sist egendomsvinet La Pèira gjort på huvudsakligen Syrah med lite Grenache och alla moderna arbetssätt i både vingård och produktion för att uppnå hög koncentration med bibehållen elegans. Man lyckas rätt väl... alla som provar gillar detta, men ryggar lite för prislappen på ca 650 kr. Potentialen för ”a grand wine” är uppenbar.

På vägen ut hinner vi smaka lite av 2006 Clos Floridene från Graves och producenten Denis Dubourdieu. Det känns lite stramt och stelt efter de yppiga 2007orna hos Bristly, men ett glas god bruksbordeaux är det utan tvekan, även om prislappen 218 kr i BS kanske känns en eller två tjugor för hög.

Att sammanfatta denna typ av medeldistans-provning är inte helt lätt, men här är iallafall ett försök till slutsatser:
- Vi skulle klara oss fint med att bara dricka viner från Frankrike resten av livet. Det finns tillräcklig variation och bredd i utbudet, det är förstås givande.
- Trots att man firar fem år med Franska Vin- och Gastronomidagen och ”jubileum”, så känns utbudet lite mindre och enklare än förra året, är det finanskrisen som lyser igenom?
- Bordeaux lyser med sin frånvaro, sammanlagt finns åtta röda Bordeaux-viner och då är tre av dem enklare standardviner (tex Ch Seguin och Mouton-Cadet). Det visar hur påvert utbudet av Bordeaux är i Sverige, det är verkligen tråkigt.
- Utbudet av champagne och framförallt Chateauneuf-du-Pape har däremot blivit klart bättre de senaste åren, det är glädjande.
Sammanfattningsvis en mycket trevlig, god och givande eftermiddag, stort tack till importörer och Sopexa!

PS. Kul att springa på en vinbloggarkollega! Aqua Vitae-Magnus med sambo/
PPS. Lite bilder är på gång... DS

Inga kommentarer: