lördag 19 september 2009

Årets vita - igen?

Vi har handlat extrafin fisk hos Melanders i Täby (färsk havskattfile) och vill ha ett riktigt gott vitt. Valet faller på sista flaskan av 2004 Heiligenstein, Hirsch, Kamptal. Ett vin som förmodligen var 2008 års godaste vita. Ingen karaffering, bara lätt kylning (ca 11-12 C) och lite luft. Första smakprovet under matlagningen (vi steker fiskfileérna, de får gå klart i ugnen med bara smör, salt och vitpeppar. Serveras med lite färskriven pepparrot, färska räkor, pressad potatis och skirat smör, mums!), vinet smakar bra redan nu men lovar mer. Doften är innehållsrik med frukt, mineral och syra. Till maten, och i synnerhet efter maten är det suveränt gott med gråpäron, lite gul färsk frukt, mineral, massor av välbalanserad syra och en härligt komplex krämighet i den långa eftersmaken. Hade gärna haft fler flaskor av denna, men årgång 2007 i BS känns närmast oöverkomligt prissatt med sina 389 kr (vi betalade ca 180 kr för 2004 på SB för ett par år sedan).

Inga kommentarer: