söndag 15 juni 2008

En innehållsrik vecka...


Veckan börjar med utgång med gamla kompisar på måndagen. Vi hamnar på ”Kungsholmens ponton”, ett ställe i Melker Anderssons krogimperium. ”Oxrygg” från träkolsgrillen smakar bra. Börjar med ett glas ”Graham Beck, 2003 The Coffeestone Cabernet Sauvignon”. Alldeles för varmt och därmed svårbedömt. Vi tar in en flaska australiensisk Syrah från producenten Plantagenet – Omrah och ställer den i en ishink. Klart bättre!

På torsdag är det vinprovning med jobbet ”3 x Cabernet Sauvignon”:

Dourthe “La Grand Cuvée 2005”, Bordeaux (SB 99319)
60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot
Mörkröd färg. Stor, förvånansvärt god utvecklad doft med lite rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, lite röd frukt och ceder. En relativt stram smak med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, kaffe, och kanske lite choklad. Synnerligen god Bordeaux för 100 SEK!

2005 Peter Lehmann The Barossa Cabernet Sauvignon, Australien (120 SEK SB 16477)
100% Cabernet Sauvignon
Mörk, röd färg. Fruktig, utvecklad doft med rostad fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, eukalyptus och kokos. Mycket fruktigt, utvecklat vin med rostad fatkaraktär. Ganska typisk ”aussie”, inte riktigt vår påse, men helt OK för den som gillar stilen. Några var mycket positiva!

Max 2004, Sydafrika, Stellenbosch (189 SEK SB 98803)
En blandning av huvudsakligen Cabernet Sauvignon och Merlot från ett litet “Boutique winery – Miles Mossop Wines”. Mörk, tät röd-blå färg. Stor, god ganska komplext fruktig doft. Mycket god och lång smak med mörk frukt, balanserad fatkaraktär och viss komplexitet. Kvällens favorit för de flesta (men långt ifrån alla). Rekommenderas till alla som gillar Cabernet-baserade viner från varma jordar, men som inte riktigt fördrar rökigheten som finns hos många viner från Sydafrika, eller den lite speciella aussie-mint-svartvinbärs-fat kombinationen som ibland återfinns i Australien.

Fredag var Bröllopsdag och finmiddag på restaurant Leijontornet. De har en vinlista med imponerande bredd och djup, utom just Saint-Julien (som råkar vara mitt favoritdistrikt). Menyn är en 5-rätters (förrätt, varmrätt och efterrätt samt två mellanrätter). Alla rätterna är mycket arbetade med komplexa råvarukombinationer, och kräver utan tvekan stor skicklighet i köket. De fokuserar en del på närproducerat (eller åtminstone på ursprunget) i råvarorna. Ganska knepigt att välja ett eller möjligen två viner som passar till allt. Vi väljer därför vinpaketen, även om en Ch Clerc-Milon 2000 ser lockande ut. Priserna är generellt höga eller mycket höga, men det finns några undantag. Vi får dricka mogen Bordeaux hemma istället. Vinpaketen visar sig vara ett gott val, inte så märkvärdiga viner men samtliga passar väldigt bra till maträtterna och skapar harmoni. En kväll att minnas.


Lördagmiddag med svärföräldrarna. Vi börjar med en Ch Camensac 2001, Haut-Medoc (SB 96080) från juni-släppet. Färgen är tät mörkröd med lite blåa toner. Doften är lovande med fin mörk frukt, lite fat, kaffe och en del tobak. Smaken känns däremot lite knuten och en aning kärv. Inget ”fördrinksvin”. Förmodligen kommer lagring i ett par år att göra susen. Söndag kväll är doften ännu lite bättre, och smaken något bättre, men inte lika fräsch som kvällen innan. Rekommenderas, men främst för Bordeaux-tokar. Sedan kommer veckans (kanske?) vinhöjdpunkt: 1995 Chateau Magdeleine, Premier Grand Cru Classe, Saint-Emilion. Detta är tredje och sista flaskan som inköptes på SB för snart 10 år sedan. Vinet får 30 min i karaffen. Färgen är rödbrun och primärdoften innehåller både en liten unkenhet och lite starkvinston, är vinet redan över kanten? Smaken är helt OK, ganska slank och man identifierar lätt ”mogen Bordeaux”, men borde det inte vara bättre än så här? Vi äter upp maten och vinet smakar bra till den marinerade kycklingen. Det sista halva glaset är absolut bäst; här kommer både längd och komplexitet fram mycket bättre. Lite orientaliska kryddor och något som både doftar och smakar jättegott lite tryffelaktigt! Så här ska det smaka. Nedrans att man inte hade mer kvar. Nåväl, en sällsynt innehållsrik vecka blev det iallafall.

Inga kommentarer: