fredag 28 mars 2008

Moulin de la Rose 1996

Fredag em, det piper till i telefonen "Dina varor finns i Systembolagets butik..." "Yes!" Jamets Cote-Rotie till det facila priset av 391 SEK per butelj är säkrad. Än en gång har man gått på "blint inköp i pluralis" som F&V uttryckte det pricksäkert. Nåja, det blir säkert gott...

Ikväll är det dags för ett vin från Fylke (inte Mordor). En gammal favorit, tyvärr sista flaskan, Ch Moulin de la Rose, Cru Bourgeois St Julien 1996, firma G. Delon och hans söner. Vi har tidigare druckit några 1993or som var bra, men inte anmärkningsvärda. 1996orna har däremot varit alldeles utmärkta. Den senaste för ngt år sedan, redan då helt mogen. Är denna "over the top"? Färgen är mörkröd med tegelkant. Doften är medelstor och så klassisk St Julien, the definition of claret, som rostbiffarna utttrycker det. I doften hittar vi flertalet typiska markörer: lite svartvinbär, multna löv/gräs, stall, en gnutta ceder, kola och kaffe. Smaken är ännu bättre, här finns även lite hallon, apelsin, betydligt mer rostat kaffe och en lång, balanserad lagom komplex smak. Kalasgott! Det är helt enkelt så här vi vill att Bordeaux skall smaka! Maten till är enkel, men passar bra: rosa bitar av rostasfile med örtkryddning, rödvinssky, örtkryddade potatisklyftor från ugnen och lite tzatziki som rundar av. Okomplicerat, men vi kommer att sakna Moulin de la Rose, det finns sällan några viner från St Julien till överkomligt i Sverige...

Inga kommentarer: